Skip to main content

Izazovna sezona osiguranja usjeva i nasada 2017. godine u Republici Hrvatskoj

Prva godina rada Vereinigte Hagelversicherung VVaG Podružnica VH Hrvatska u Republici Hrvatskoj uspješno je privedena kraju posljednjim isplatama šteta za tekuću godinu, gdje je prvi ciklus isplata odštetnih zahtjeva započeo 15.srpnja za kulture poput uljane repice ili pšenice,a početkom mjeseca listopada završena je u potpunosti isplata šteta za godinu osiguranja 2017 i za sve preostale kulture.

U meteorološkom smislu godinu 2017. ćemo pamtiti kao godinu sa vrlo izraženim vremenskim ekstremima, od kasnog mraza, obilja tuče i jake kiše, te tijekom ljetnih mjeseci i vrlo izraženom sušom u pojedinim dijelovima Republike Hrvatske.

Sezona šteta je u pravom smislu započela 21.04. sa prijavama šteta od kasnog mraza gdje se je temperatura u pojedinim dijelovima države spuštala i na minus 7 Celzijevih stupnjeva.

Naše kolege su također zabilježili vrlo niske temperature i posljedične štete na području zapadne Njemačke, Luksemburga i sjeverne Italije.

Uslijed dobro uhodanog načina rada, naši procjenitelji su u roku od četiri dana bili na prvim predprocjenama šteta od kasnog mraza na terenu, fotografija: mjesto Nadin, Kristian Kaiser Njemačka, Tomo Glavić Zadar, šteta na vinovoj lozi

Tijekom lipnja i srpnja su slijedili česti dani sa jakom kišom i udarima tuče, najsilovitije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i dijelovima Brodsko-posavske i Požeško -slavonske županije. Sezona šteta je završila polovicom rujna na već zrelim kulturama za ubiranje,posljednjom prijavom štete 16.rujna.

Za poslovnu 2018. godinu pripremamo nekoliko novina na tržištu osiguranja poljoprivrednih kultura u RH, čime ćemo učiniti novi iskorak u promociji osiguranja usjeva i nasada po Podmjeri 17.1 Programa ruralnog razvoja RH za period 2014.-2020., kao jedinog kvalitetnog načina zaštite poljoprivrednika od elementarnih nepogoda, a koje i Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske i Ministar Tolušić aktivno ističu.